Logo
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nog meer gekke woorden uit de zorg.

Er zijn er nog veel meer, van die woorden uit het vakjargon waarvan we allemaal weten dat ze bestaan maar je soms gewoon niet weet waar het over gaat. Dit keer één die ziekenhuis woorden naar het verpleeghuis trekt en andersom. Eerder dit jaar schreef ik daarover deze blog: “Gekke woorden uit de zorg“

Daar gaan we.

Op de kap nemen, of kappen… Nee lieve dames en heren het is niet ABC ik kap ermee, want als we dat gaan doen vrees ik dat onze patiënt hartstikke dood gaat, kappen of op de kap nemen betekent het beademen via een masker op het gezicht. Terwijl als je dit tegen mensen uit het oosten zegt het kan overkomen alsof we brommers gaan kijken.

De lijn aansluiten, het is niet dat we iemand aan een hondenlijn leggen… De lijn betekent de slang tussen de infuuszak en de patiënt, je kan er zelfs een driewegkraan op aansluiten. Die kraan? is een klein slangetje met 3 wegen, erin, eruit en een afslag waar nog een lijn op aangesloten kan worden. Je begrijpt denk ik ook wel dat het nogal een macramé bende is als een patiënt een paar keer rond heeft gedraaid.

in het ziekenhuis hebben we het ook over Klappen, nee lieve lezers we slaan onze patiënt niet het licht uit hun ogen. klappen is met twee van die opgeladen strijkijzers fibrillatie oplossen, officieel noemen we dat cardioversie. Er staan hele leuke filmpjes op het internet hoe dat gebeurt. Die strijkijzers zal je herkennen uit series waarin iemand gereanimeerd word met peddels (de strijkijzers)

ik wil 2 snelle kolven, nee zwangere dames dat gaat niet over die moedermelk machines waar ik dan naar opzoek moet, een kolf in het ziekenhuis is een infuuszak of fles. Al weet ik nog steeds niet wat het verschil is tussen een zak en fles, de meest standaard maar van een kolf is 500cc even een opmerking we spreken niet over milliliters wij hebben het altijd over cubic centimeter, maar het is gelijk aan elkaar 1 ml is 1 CC.

Als je een formulier mee krijgt waar RIP op staat sta je wel even te kijken, schiet niet in paniek want het betekent in het ziekenhuis niet Rest In Peace, bij ons betekent dit: “Ruimte Innemend Proces” je bent dus nog niet afgeschreven als je RIP leest.

beleid zijn de regels waar we ons aanhouden bij een behandeling. Aan het beleid hangt een code, bijvoorbeeld niet reanimeren, niet beademen en geen IC, maar we kennen ook het beleid van medicatie staken of antibiotica staken.

ROB is trouwens een plaatsaanduiding, niet een naam, als je dat leest bedoelen we dus Rechter Onder Buik.

We willen ook nog wel is dat patiënten niet weten wat we bedoelen, zo staat de formule C2H5OH voor alcohol abuses ofwel alcohol misbruik.

Het is nogal een verwarrend taaltje

Als je ooit op een afdeling staat neem dan nooit iets aan maar vraag het na, alle afkortingen betekenen overal iets anders. Sommige zijn wel universeel en snapt iedereen en sommige verschillen per locatie of zelfs per afdeling.

Picture of Broeder Sjuul

Broeder Sjuul

Ik ben Julian Hooikaas, 25 jaar oud en werkzaam in de zorg. Ik schrijf de leuke, maar ook de minder leuke gebeurtenissen in mijn vak op. Je leest ze hier voor mij is het een uitlaatklep en mijn steun en toeverlaat af en toe.

Over Mij

foutje ontdekt?

Oeps Foutje? Heb jij een foutje ontdekt in mijn blog? Ik ben natuurlijk gewoon een mens en ik maak ook schrijffouten, wil je zo aardig zijn om mij een mailtje te sturen? Info@broedersjuul.nl

Cookies voor Broeder Sjuul.

Koekje erbij?

Hoi, wat leuk dat je mijn site bezoekt. Laten we een koekje erbij nemen. Cookies zijn belangrijk om mijn website te laten werken. Daarom vraag ik je om akkoord te gaan met de cookies, ga je niet akkoord? Dan wordt je automatisch doorgestuurd naar Google en kun je Broeder Sjuul niet gebruiken.