Logo
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Assistentie-bel in het verpleeghuis.

Enkele weken geleden werkte ik op het verpleeghuis. Nu ben ik niet zo’n fan van dagdiensten, maar goed ik vind het soms wel leuk om is te doen. Het is een groot huis en we waren met 23 zorgverleners, de dagstart was er niet. Schijnbaar vind niemand het hier de moeite waard om even met elkaar af te stemmen. Goed dat zal wel een ziekenhuis kwaaltje zijn dat we af stemmen. Dus toen ik goed en wel aan de slag was wist ik nog geen fluit van de patiënten. Maar goed ik ben een zorgverlener die niet voor een gat te vangen is dus dan maar zorg met de computer voor mijn neus …

Agressie

Ik loop de kamer op bij een patiënt die delirant is, das niet bijzonder alleen de minuut dat ik mezelf voorstelde, kwam hij naar me toe en greep me bij de strot. “Je gaat dood” waren zijn woorden waarna hij kracht begon te zetten. Ik druk op de gele knop en maak een assistentie oproep. Zachtjes, maar zeker begin ik te handelen zoals wegdraaien, druk uitoefenen tussen de duim en vingers. Uiteindelijk toen dat niet werkte, ben ik op zijn tenen gaan staan. Nu ben ik lomp en groot dus dat was zeker mijn voordeel. Hij liet los en ik kon draaien.

Naar buiten kon ik niet, dus liep ik naar zijn zithoek. Waar de beste man een mes vandaan had weet niet maar hij had hem. Voor het eerst in mijn carrière dacht ik: “Wat er nu met die patiënt gebeurd boeit me niet, eigen veiligheid eerst.” Ik schrik nog wel is van die gedachten want het is zo onnatuurlijk om die gedachten te voelen in een verpleeghuis. Maar goed dat mes, ik moest er wat mee, mijn telefoon rammelt in mijn zak. Het waren de collega’s die me belde, ze hebben de assistentie-bel gezien, maar in plaats van erop af te rennen begonnen ze me te bellen. Over precies dat kwaaltje wil ik het even met jullie hebben.

Groen, Rood en Geel

De meeste huizen gebruiken Ascom, dit is de leverancier van het ‘zusteroproepsysteem’ zoals we dat in zorgland omschrijven. Eigenlijk is het niets meer dan een telefoon en wat knopjes op de muur. Geel is de kleur die we hebben gekozen om een assistentie bel te maken, het is zo’n soort bel waar je direct alles uit je handen laat vallen en begint met rennen. Tenminste zo werkt dat in het ziekenhuis, zoals jullie hierboven lezen werkt dat in het verpleeghuis dus absoluut niet. Hoe maak je nu zo’n oproep?

Zoals ik al schreef je hebt een gele knop, soms heb je alleen een rode en een groene knop. Die druk je dan om beurten in 1 × groen en 1 × rood. Pas wel op en vraag als je ergens nieuw bent wat de knoppen doen. Dat scheelt namelijk in het ziekenhuis een reanimatie oproep. Nog zo’n handige, die hebben ze in het ziekenhuis dan dat zijn de reanimatie knoppen. Meestal een knop bij het bed, maar bij sommige ziekenhuizen moet je rood en groen lang ingedrukt houden (+/- 3 seconden)

Ik weet het die dingen gaan altijd af

Sommige patiënten denken dat het knopje voor het licht is, ja dan gaan ze vaak af. Maar Toch probeer er altijd op te reageren. De minuut dat je belt kan ik met mijn handen in het bloed staan of iemands nek aan het vasthouden zijn na een val. Dan kan ik dat onding niet opnemen dus zul je moeten komen, ik heb je namelijk echt nodig.

Collega’s in het verpleeghuis kijken mij ook altijd heel vreemd aan als ik voorbij kom rennen, ik ben niet de meest lichte broeder dus het hele gebouw dreunt door. Het moet best een leuk gezicht zijn, ik ren namelijk nooit. Ik mag trouwens wel zeggen dat ik alleen ren voor dit soort bellen, of voor een reanimatie.

Zusters en broeders in het verpleeghuis

Doe me één lol in 2022, ga op die bellen reageren alsof het levensbedreigend is. Stop met wassen, bedhekken omhoog, deken erover en rennen. Die knop zit daar niet voor niets en we gebruiken dat ding maar wat graag als het nodig is. Dankjewel namens alle broeders die niet houden van delirante mensen met messen.

Picture of Broeder Sjuul

Broeder Sjuul

Ik ben Julian Hooikaas, 25 jaar oud en werkzaam in de zorg. Ik schrijf de leuke, maar ook de minder leuke gebeurtenissen in mijn vak op. Je leest ze hier voor mij is het een uitlaatklep en mijn steun en toeverlaat af en toe.

Over Mij

foutje ontdekt?

Oeps Foutje? Heb jij een foutje ontdekt in mijn blog? Ik ben natuurlijk gewoon een mens en ik maak ook schrijffouten, wil je zo aardig zijn om mij een mailtje te sturen? Info@broedersjuul.nl

Cookies voor Broeder Sjuul.

Koekje erbij?

Hoi, wat leuk dat je mijn site bezoekt. Laten we een koekje erbij nemen. Cookies zijn belangrijk om mijn website te laten werken. Daarom vraag ik je om akkoord te gaan met de cookies, ga je niet akkoord? Dan wordt je automatisch doorgestuurd naar Google en kun je Broeder Sjuul niet gebruiken.