De meest smerige plekken in de zorg...

De meest smerige plekken in de zorg...

Nee het is niet de po spoeler die het smerigste is in de zorg. Laat ik dat even voorop stellen, ik neem jullie mee in de meest smerige plekken van het verpleeghuis. Natuurlijk moet ik even de kanttekening maken dat niet iedere instelling het zelfde is. Maar goed de plekken waar ik het nu over heb zijn Rob Geus waardig.

Ik kom als broeder in zo verschrikkelijk veel huizen, dat kan een ziekenhuis zijn maar ook zeker verpleeginstellingen. De reden waarom het zo vies is? Het zijn contact punten die nauwelijks tot niet worden schoongemaakt. Handen ontsmetten heeft weinig tot geen zin als je veel in contact komt met deze punten.

#1 magnetron

De magnetron waar wij die Wet Wash Gloves in opwarmen worden eigenlijk nooit schoongemaakt, dan heb ik het over de knoppen en het handvat. Al het zorgpersoneel zit er aan om die dingen op te warmen, maar schoonmaken? Dat heb ik zelfs de schoonmaakster nog nooit zien doen. Vies is dat eigenlijk, als jullie die dingen opwarmen in de magnetron waar jullie ook eten in op warmen moet je jezelf helemaal achter je oren krabben want dat gaat in tegen de HACCP.

#2 Stoffen zittingen van stoelen en banken

Ik plant mijn net iets te grote kont op van alles en nog wat, maar ik gruwel van één ding het meest dat zijn stoffen zittingen van banken en stoelen. Nooit zo over nagedacht misschien? Maar daar zitten de bewoners op met hun net iets te volle incontinentie broeken, ondanks de belofte dat het niet doorlekt van de leverancier is het toch wel mijn grootste gruwel. Deze stoelen en banken kunnen niet schoongemaakt worden of hooguit één keer per jaar.

#3 De groene knop op de muur

Veel verpleeghuizen werken met de knoppen rood, geel en groen... Die knoppen worden nooit afgenomen, ik denk zelfs dat mijn vingerafdruk nog steeds op de het ding te vinden is in het huis waar ik in 2017 heb gewerkt. Het is een soort liftknopjes effect. Veel vingers van collega's zijn daar over heen gegaan, maar echt schoonmaken doen we ze niet.

#4 De sleutelbos,

Tenzij jou organisatie volledig op een persoonlijke sleutel werkt zijn er meestal grote sleutelbossen aanwezig. Vaak hangt er nog een grotere sleutelhanger aan of een key-koord, ze worden nauwelijks schoongemaakt... Terwijl we toch vaak die bos aanraken wanneer we bezig zijn met handelingen die niet echt schoon zijn. Al met al vind ik het erg vieze dingen en probeer ze ook altijd schoon te maken voor ik start met werken, dat geld ook voor de BHV pieper en de telefoon.

#5 de printer

Je kent ze wel die loeiers van torens waar papier met inkt uit komt, vaak uitgerust met paslezer, touchscreen of knoppen, heb jij de schoonmaakster wel is betrapt op een doekje langs die onderdelen te halen? Nee? ik ook niet... Je ziet vaak de vette vegen nog op het scherm staan, dat geld het zelfde voor touchscreen telefoons, tablets en beeldschermen.

#6 de medicatie bakjes

Nee lieve mensen we hebben niet allemaal van die mooie grote kasten op wielen die we helemaal af kunnen nemen. Nee sommige huizen doen het nog met action mandjes, ooit bedacht door hoeveel handen die zijn gegaan? Denk nou niet: "Het zal wel mee vallen!" of " Je hebt smetvrees!" Maar het zijn wel punten die kruisbesmetting in de zorg zoveel makkelijker maakt, neem nou de jaarlijkse uitbraak van het Norovirus... Ooit bedacht waarom dat zo snel om zich heen kan grijpen? Niet alleen via de aerosolen!

#7 De tilliften

Die tilliften worden niet dagelijks schoongemaakt, erger nog... Ze worden vaak niet eens in een algemene plek gezet maar gewoon op de kamer van iemand zodat ik ze niet kan schoonmaken als ik tijd heb. Als je nu denkt dat ik het hele apparaat schoonmaak? Nee ik maak alleen de afstandsbediening, grijppunt van de accu en de hand contactpunten op het juk schoon. Over de poten haal ik wekelijks een dweil want je dacht toch niet dat ik graag buk.

#8 Po spoeler

Oke toch de po spoeler, maar niet de binnenkant, de contact punten van het apparaat worden niet schoongemaakt. Dan heb ik het over de knoppen, de handgrepen en al dat soort dingen. dat geld hetzelfde voor een natte po en urinaal.

#9 Omgedraaide washandjes.

Als je ooit een washandje hebt wat binnenstebuiten is gedraaid dan weet je dat er waarschijnlijk iets heel smerig is

Over de schrijver
Ik ben Julian Hooikaas, 24 jaar oud en werkzaam in de zorg. Ik schrijf de leuke, maar ook de minder leuke gebeurtenissen in mijn vak op. Je leest ze hier voor mij is het een uitlaatklep en mijn steun en toeverlaat af en toe.