De discussie over niet reanimeren

Ik ga een moeilijke discussie niet uit de weg, mijn volgers op de socialemediakanalen die weten dat al. Toch startte ik een week of twee geleden de discussie op TikTok. Ik wil namelijk op mijn 24ste niet meer gereanimeerd worden, en maatschappelijk ligt dat best heel gevoelig. Ik heb tenslotte nog een heel leven voor me, toch? Dat is een moeilijk punt, ik ga jullie hopelijk mee nemen in een heel pittig onderwerp. 

In de eerste plaats is reanimeren het kunstmatig in stand houden van de circulatie van het bloed. Zonder dat we dat doen zal het bloed stil komen te liggen. Dat doen we door middel van dertig borstcompressies en twee beademingen. Dit noemen we ook wel 'basic life support' of BLS. De AED is een uitbreiding op de BLS, de AED is een apparaat dat door middel van twee elektroden een schok door het hart jaagt om het hart weer in een sinusritme te krijgen. Het hart werkt namelijk op elektriciteit. 

Met een AED kan je niet zoveel fout doen. De life-pack van de ambulance is een ander verhaal. Zonder opleiding zou ik niet aan die knoppen gaan zitten als ik jou was. De life-pack is namelijk een iets grotere AED met heel veel meer functies, dus laat dat over aan de dames en heren uit die gele auto. 

Wanneer reanimeer je wel. 

Je start altijd met reanimeren, iemand geeft namelijk ook in het geval van een hartstilstand automatisch toestemming om te mogen starten. Ik wist dit ook niet maar als je kan reanimeren dan mag je altijd starten, kan je niet reanimeren bel dan 112. Ieder mens in Nederland is namelijk verplicht om naar kunnen te handelen, de alarmcentrale van 112 kan zelfs een kleuter nog laten reanimeren dus dat komt echt wel goed. 

Vanaf de alarmcentrale worden er twee ambulances aangestuurd, de politie en brandweer worden ingezet en via hartslag nu komen vrijwilligers met de AED. Dit zijn allemaal mensen die jou over gaan nemen op het moment dat ze arriveren, het is mij nog nooit gebeurd dat ik niet met 8 van die apparaten en 15 mensen aan het reanimeren was. Wie er dan komen is verschillend, soms zijn dit mensen die een BHV-cursus hebben gevolgd of mensen die een cursus reanimatie hebben gevolgd maar soms zijn dit ook artsen, verpleegkundige, verzorgende en helpende uit de zorgsector die vrij zijn. 

Stoppen? 

Mag je stoppen? Het antwoord is altijd, JA! Jij mag stoppen met reanimeren als je het niet meer kan! Reanimeren is namelijk heel inspannend en kan enorm pijnlijk zijn. Dus je mag altijd stoppen en dat moet je ook altijd gewoon doen als je niet overgenomen kan worden. Op dat moment heb je gedaan wat je kan en meer kan je niet doen, je eigen gezondheid en veiligheid staat en alle tijden voorop. We weten allemaal dat reanimeren, lood en loodzwaar is om vol te houden.

Wanneer begin je niet met reanimeren? 

En nu komt het lastige, wanneer start je niet? In mijn geval? Als je de ketting ziet voor je begint met reanimeren. Maar je start ook niet als iemand een tatoeage heeft met de tekst 'reanimeer mij niet' of 'DNR'. Zelf scheur ik de kleding van iemands bovenlijf voor ik start, dat scheelt me namelijk tijd als ik de AED wil aansluiten. Maar dat krijg je officieel niet zo aangeleerd, je start en pas als de AED arriveert dan word het bovenlijf ontbloot. 

Toch nog even terug, op het moment dat je die ketting of tattoo niet ziet begin je gewoon. Nu hoor ik je denken, wat als iemand toch een penning of tattoo heeft? Ja, dan mag je stoppen maar je mag ook door gaan! 

Over de schrijver
Ik ben Julian Hooikaas, 24 jaar oud en werkzaam in de zorg. Ik schrijf de leuke, maar ook de minder leuke gebeurtenissen in mijn vak op. Je leest ze hier voor mij is het een uitlaatklep en mijn steun en toeverlaat af en toe.