Rick van Dam

Rick van Dam

Vandaag nemen we afscheid van Rick van, de uitvaartbegeleider spreekt uit wat wij allemaal denken. “Veel te vroeg en veel te jong.” Rick van Dam is een jonge van 18 jaar oud die zijn auto tegen een boom parkeerde. Hij heeft nog een poosje in een operatie kamer gelegen maar intern was hij zo kapot door de klap dat er geen redden meer aan is.

Rick heeft nog niet zo lang zijn rijbewijs en rijd altijd erg voorzichtig, dat wil zeggen, ik durf naast hem in de auto te stappen als bijrijder. Geloof me bij de meeste zit ik als een Martien Meiland er naast te gillen en zet ik mijn nagels in alles waar ik mijn nagels in kan krijgen. Ik bent op zijn zachts gezegd een erg slechte mee rijder over het algemeen.

Zijn familie huilt

Zijn familie zit snikkend op de bank van de aula, en terecht want niets is erger dan je zoon te verliezen. Ik kan alleen maar denken aan hoe angstig die laatste momenten moeten zijn geweest voor hem, daarna is hij comateus geweest dus zijn ziekenhuis rit onder politie begeleiding zal hij wel niet hebben mee gekregen. Ik heb te doen met die vader en moeder, met zijn zusje en zijn Broer. Ze zitten er verslagen bij en ik kan niets anders doen dan met ze mee leven.

Sociale media

Normaal boeit het me niet zo veel, de reacties op Facebook of Instagram onder het bericht van het ongeluk. Ik lees reacties als

Zeker weer met zijn mobiel achter het stuur

Klaas van Dijk

of nog zo’n leuke.

Hij zal wel te hard hebben gereden, ze rijden daar allemaal als debielen.

Martje Bakema

Het zijn van die vooroordelen, uit het onderzoek met de auto kwamen ze zijn mobiel tegen in het handschoenen kastje, de remsporen lieten zien dat hij keurig 80 reed op een 80 weg, ja nou zal ik ook maar eerlijk zijn? Hij reed 83 volgens het onderzoek. Nou die 3 km per uur zal niet de moeite zijn geweest.

Gruwelijke hekel

Ik merk dat ik een steeds grotere pest hekel krijg aan die mensen achter hun schermpje, het zijn ook eigenlijk altijd de zelfde soort profielen. Van die gezicht loze plaatjes en als er dan een gezicht op zit is het meestal het gezicht van een van de klein kinderen. Of het is zo’n man die per ongeluk een selfie heeft genomen en dat voor het gemak maar als profielfoto heeft gekozen, een derde groep zijn die mannen die elkaar erin taggen, meestal kaal, tattoo in hun gezicht of nek, en een neus waar Willem Holleeder jaloers op is. Ja ik weet het, ik mag geen oordeel trekken… Maar bovenal blijf ik gewoon mens, en heb ik zo ook mijn denkwijze.

Kist

Ik kijk naar zijn kist, zijn familie had voor een blanke kist gekozen en er lagen viltstiften op. Rick was een van mijn vrienden, we spraken elkaar niet veel maar als we elkaar spraken was het vaak een lange avond die om vloog.

Die stiften snapte ik niet tot dat de begrafenis onderneemster zei: “U mag dadelijk langs lopen en dan mag u met de stift een laatste groet op de kist schrijven. Ik vond dat zeker een hele mooie gedachten gang, weliswaar gejat, maar dat maakt niet uit.

Naar huis

Ik zit als bijrijder in de auto, ik ben stil en staar voor me uit, soms he, soms heeft iemand gewoon echt het ongeluk in zijn leven. We rijden langs de plek waar het is gebeurt, behalve een uitgebloeid bosje bloemen zie je niks meer van wat er is gebeurt.

Het regent, de druppels glijden langs het raam en ik ben diep van binnen alleen maar blij dat het mij niet overkomen is. Rust zacht lieve Rick, rust zacht!Julian Hooikaas
Julian Hooikaas

Ik ben Julian Hooikaas, 21 jaar oud en werkzaam in de zorg. Ik schrijf de leuke maar ook de minder leuke gebeurtenissen in mijn vak op. Je leest ze hier voor mij is het een uitlaat klep en mijn steun en toeverlaat af en toe.

Één antwoord

  1. joke borst schreef:

    Jeetje wat triest veel sterkte ook voor zijn familie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.