Bijscholing

Bijscholing


Iedere zorgverlener kent het wel, het begrip bijscholing. We moeten weer de schoolbanken in om onze voorbehouden handelingen te toetsen. Voor mij? Het meest verschrikkelijke wat je me aan kan doen, maar braaf zit ik er door het jaar heen tweeëndertig keer.

Wondspoelen via katheter, verzorgen van wonddrain, verzorgen tracheotomie-wonden, verwijderen wond tampon, verwisselen infuuszak, verwijderen perifeer canule, Inbrengen hypodermoclyse, Verwijderen hypodermoclyse, Toedienen van medicatie via subcutaan infuus, zuurstof toedienen zal ik nog even verder gaan met de lange lijst van bijscholingen?

Ik loop een beetje op het einde van mijn diploma tijd dus om weer 32 keer aanwezig te zijn bij de lessen, sommige handelingen heb ik maar een keer gedaan en sommige doe ik een keer of 200 op jaarlijkse basis. Maar het is wel ontspannend zo’n dagje les, meestal gun ik me de tijd er niet voor maar ja soms zijn het verplichtingen en word het ineens niet zo vrijblijvend.

Het feit dat er iemand op je vingers staat te kijken jaagt me angst aan, dat zal denk ik altijd wel zo blijven. Als ik de handeling sta te doen bij mijn patiënt heb ik nergens last van, maar op die nogal dooie pop met de geur van eau de toilet in mijn neus van de oude docent die voor deze gelegenheid het meest kleurrijke bloemetjesgordijn aangetrokken heeft wat ze kon vinden word het voor mij een ander verhaal en ben ik ineens niet meer zo zeker over mijn handelen. Zeg maar gerust dat je mijn uniform kan uitwringen als ik begin met de handeling.

Hoe vaak ik die urine katheters wel niet gezet heb? Joost mag dat weten, hoe vaak ik een subcutaan vlindernaaldje heb geplaatst kan ik niet meer met zekerheid zeggen maar in 7 maanden is het meer dan honderd keer geweest.

Op de pop gaan die twee dingen altijd mis, en of het nou faal angst is of gewoon niet goed weten wat je met een dooie pop aan moet ik weet het niet maar als ik de papieren weer heb voor het verlopen van de vorige laat ik dat natuurlijk aan jullie weten.Julian Hooikaas
Julian Hooikaas

Ik ben Julian Hooikaas, 21 jaar oud en werkzaam in de zorg. Ik schrijf de leuke maar ook de minder leuke gebeurtenissen in mijn vak op. Je leest ze hier voor mij is het een uitlaat klep en mijn steun en toeverlaat af en toe.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.