Gekke woorden uit de zorg

Gekke woorden uit de zorg

computer desk laptop stethoscope

Vakjargon, daar zijn we net als ICT’ers gek op, ik merk het weer nu ik in het ziekenhuis staat dat NPO niet alleen een omroep is maar ook Niets Per Os, mijn collega brengt een HOK in is niet dat ze een kippenhok bij iemand naar binnen staat te duwen maar dat is een Hoog Opgaand Klysma.

Zo hoor je steeds meer benamingen, je leest hier en daar is wat, een mooi voorbeeld is een BEP-kuur, dat is niet een leger van beppende oudjes maar een chemotherapie.

Ik lees die afkortingen vaak in het EMD, dat is geen boek hoor nee het EMD bevat alle informatie die we moeten weten, het is namelijk ons Elektronisch Medisch Dossier, dat lees je dan weer op je MED-COW ofwel medicatie deel computer.

Maar daarnaast zijn er ook afkortingen die op iedere afdeling anders zijn, zo betekent AP op cardiologie arteria-pulmonalisdruk, maar loop ik het pschygatirsch centrum in dat nog geen 200 meter van de cardiologie ligt is AP ineens antipsychotica.

Soms he maakt het ons dat erg moeilijk, wij voorzien onze patiënten van PV en VP, ondersteunen in de ADL en PDL maar niet in de HDL, volgen jullie het nog?

Weken geleden keek ik in iemands ogen die waren nog keurig PEARL, en nee niet de brillenzaak maar pupils equal and reactive to light, de cliënt had last van POB, ik las de informatie in mijn POB, allebei zijn het aparte dingen. POB is pijn op de borst, maar mijn informatie komt uit Praktijk OpleidingsBoek.

Het is een wirwar van afkortingen en speciale benamingen die zorg, of wij alles weten? Nee soms is het gokken en dan na bellen.Julian Hooikaas
Julian Hooikaas

Ik ben Julian Hooikaas, 21 jaar oud en werkzaam in de zorg. Ik schrijf de leuke maar ook de minder leuke gebeurtenissen in mijn vak op. Je leest ze hier voor mij is het een uitlaat klep en mijn steun en toeverlaat af en toe.

 

2 antwoorden

  1. Marieke schreef:

    NPO betekend bij ons weer neuropsychologisch onderzoek. (CVA revalidatie)

  2. […] Er zijn er nog veel meer, van die woorden uit het vakjargon waarvan we allemaal weten dat ze bestaan maar je soms gewoon niet weet waar het over gaat. Dit keer één die ziekenhuis woorden naar het verpleeghuis trekt en andersom. Eerder dit jaar schreef ik daarover deze blog: “Gekke woorden uit de zorg“ […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.